آموزش زبان انگلیسی به شیوهای جدید
طی سالهای گذشته، تعداد افرادی که اقدام به یادگیری زبانانگلیسی میکنند، رشد چشمگیری داشته است. این یادگیری شکلها و روشهای متنوعی را به خود دیدهاست. یادگیری به شکل خودخوان یا Self Study، شرکت در کلاسهای آموزشگاههای زبان انگلیسی، معلم خصوصی و … .
اما طی سالهای اخیر و رشد تکنولوژی شیوههای جدیدی برای این امر بوجود آمده که مزایا و معایب زیادی دارند. با شیوع ویروس کرونا، روشهای مجازی اموزش زبانانگلیسی طرفداران زیادی پیدا کرد. نرمافزارهای زیادی در این حوزه با روشهای مختلف سعی در آموزش زبانآموزان داشتهاند. اما چه معیاری این نرمافزارها را از هم متمایز میکند؟
در این مقاله قصد داریم به یکی از پرطرفدارترین شیوههای آموزش بپردازیم. شیوهای که باعث شده علاقمندی زبانآموزان به بحث یادگیری بیشتر شود و مسیر یادگیری زبانانگلیسی برای ایشان جذابتر شود.
آموزش داستان محور چیست؟
شاید این اسم کمی گول زننده باشد. چرا که به گوش اغلب ما نا آشناست. اما میتوان گفت تمامی ما حداقل یکباری با این شیوه تدریس برخورد داشتهایم. سعدی را که میشناسید. استاد سخن، هرگاه قصد داشته پند و اندرزی بدهد، این پند را از طریق داستان و طی نتیجهگیری نهایی داستان به خواننده منتقل میکرده است. حال که دیدیم این تکنیک آموزش، آنچنان هم جدید نیست، بیایید به جزئیات بیشتر آن بپردازیم.
در حقیقت هدف اصلی این روش آن است که تجربه یادگیری یک مبحث سخت و شاید آسان را به تجربهای شبیه بازی یا داستان شنیدن، بدل کند. کاری که سعدی میکرده، در حقیقت آن است که بهجای آنکه بگوید: «گردنافرازی نکنید و فروتن باشید» حرفش را در قالب مناظره یک پرچم و پرده برده و میگوید:
گفت: من سر بر آستان دارم
نه تو چو سر به آسمان دارم
هر که بیهوده گردن افرازد
خویشتن را به گردن اندازد
یا مثلا جمله پایین را بخوانید:
علی دو سیب دارد، یک سیب را به دوستش میدهد. علی چند سیب دارد؟
معلمهای ما هم در دوره دبستان قصد دارند با تبدیل اعداد خشک و انتزاعی به سیبهای شیرین و آدمهای دوستداشتنی (به هرحال کودکان در آن سن همه انسانها را دوست دارند.) مسئله را به مسئلهای ملموس تبدیل کرده و آن را «یادگرفتنی» کنند. اما این روش در آموزش زبانانگلیسی به چه شکلی نمود پیدا میکند؟ بیاید قبل از پاسخ به این سوال، بپرسیم این روش چه مزایایی برای زبان آموزان دارد؟
مزایای آموزش داستان محور
طبق تحقیقات انجام شده بیشترین ورودی زبانآموزان به آموزشگاههای زبان انگلیسی در سطح Elementary بوده است. در حقیقت افرادی که قصد شروع یادگیری زبان انگلیسی را دارند، از باقی افرادی که در سطوح بالاتر هستند، تمایل بیشتری به یادگیری از طریق آموزشگاههای زبان دارند. تا اینجا این آمار بدیهی است و تحلیل خاصی بهدست نمیدهد. اما مسئله آنجایی جذاب و مهم میشود که بدانیم اکثر انصراف از ادامه آموزش در همین سطح Elementary رخ میدهد.
تحلیلی ساده روی این آمار در کنار مصاحبه میدانی با برخی از این قشر زبانآموزان نشان میدهد که عدم وجود علاقه و سختی یادگیری زبان دوم، ایشان را مجبور به انصراف کرده است. پس اگر بتوان راهحلی یافت که همه افراد از یادگیری زبان انگلیسی لذت ببرند و این مسیر برایشان جذاب و دوست داشتنی باشد، میتوان نتایج چشمگیری گرفت.
آموزش داستان محور با تکیه بر سنت قصهگویی و تغییر تجربه یادگیری، میتواند این خلأ موجود در آموزش را پرکند. سوزان سانتاگ جایی گفته: «ما به هم قصه میگوییم که زنده بمانیم.» در حقیقت بشر هرگاه از توصیف طبیعت بازمانه به قصهگویی روی آورده است. پس عجیب نیست که همین مکانیزم در آموزش زبان انگلیسی هم چاره ساز باشد.
حال، نوبت به بررسی نمود این تکنیک در آموزش زبان انگلیسی رسیده است.
زبانیاد و بهکارگیری تکنیک آموزش داستان محور
با تکیه بر مفهوم کلیدی تغییر تجربه کاربر، زبانیاد سعی دارد تجربه نشستن سر کلاس زبان انگلیسی را به تجربه داستان خواندن تبدیل کند. این مفهوم کلیدی باعث شده در هر سطح از آموزشهای این نرمافزار شما با شخصیتهای Mel و Harry همراه شوید و با شخصیتهای جدید و مسائل جدید درگیر شوید.
محور کلیدی هر درس گرامر آن درس است که بر مبنای اصولی آموزش زبان انگلیسی تهیه شده و بر اساس آن گرامر و کاربرد آن در مکالمات روزمره، یک درس-داستان نگارش شده است. در این درس-داستانهاست که شما با کاراکترهای Mel و Harry همراه میشوید.
دیگر بخش آموزشی این نرمافزار که با نام Stories در دسترس هستند، تجربه یادگیری شما به تجربه سفر به یک کشور خارجی بدل میشود. در این بخش قرار است با عبارات پرکاربرد و کلیدی در موقعیتهای مختلف آشنا شوید، اما بهجای مواجهه سطحی و به سختی حفظ کردن آنها، شما همراه یکی از کاراکترهای داستان به یک موقعیت سفر میکنید و در همان موقعیت، همزمانِ مواجهه با انسانها و کاراکترهای جدید، میتوانید با این عبارات پرکاربرد آشنا شوید.
این بخش تعاملی، نیازمند واکنش شماست. این مسئله بدین معناست که شما میبایست در تصمیمگیریهای کاراکترها دخیل شوید و روند داستان را جهتدهی کنید. ممکن است در هواپیما، صندلی مجاور به راهرو را به صندلی مجاور به پنجره ترجیح دهید یا در همان سفر داخل هواپیما از بین دو گزینه، غذای خود را انتخاب کنید یا دهها انتخاب دیگر که به عهده شما هستند.
این پایان ماجرا نیست…
در این سفرها و داستانها، علاوه بر یادگیری زبان انگلیسی با فرهنگها و قومیتهای متنوع آشنا میشوید. به شهرها و مکانهای مختلف سفر میکنید و با ویژگیهای آنها آشنا میشوید. با لهجههای مختلف آشنا میشوید و از همه مهمتر سرگرم میشوید. شاید این توضیحات برای شما کافی نباشد. پس بهتر است نرمافزار آموزش زبان انگلیسی زبانیاد را دانلود کنید و ادامه را خودتان تجربه کنید.